Karpating

Marka lokalna Karpating łączy i wyróżnia wysokiej jakości lokalne produkty, usługi i inicjatywy związane z dziedzictwem Beskidu Gorlickiego.

Tu pulsuje karpating – energia do życia, odkrywania skarbu czarnego złota, źródeł zdrowotnych wód, podróży karpackich. Karpating pachnie niedźwiedzim czosnkiem, powszednim chlebem, wabi dźwiękiem klockowej koronki.


Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Beskid Gorlicki” wprowadziło markę lokalną Karpating jako narzędzie promocji produktów i usług związanych z obszarem powiatu gorlickiego. Wyboru markowych produktów dokonuje Kapituła Znaku Promocyjnego Karpating, złożona z ekspertów.

Karpating to miejscówka, do której wędrowały karpackie ludy, którą stworzyły kultura pogórzańska, łemkowska i żydowska. Usłana górami i dolinami ziemia gorlicka czaruje niesamowitą naturą puszczy karpackiej, przemierzoną stopami wschodu i zachodu. Cerkwie i kościoły wybrzmiewają na znak połączenia wschodu z zachodem, a hejnał z gorlickiej wieży niesie się echem w karpackie zdroje.

Galicyjskie menu, tradycyjny chleb, Piernik Kasztelan Biecki, wylepiane pierogi, miody, sery, zamknięte w słoiku mirabelki, śliwki, kiszone rydze czy pascha, wody mineralne, napoje biesiadne– to tylko część karpatingowej oferty. Markowe biura podróży, lokalni przewodnicy i pasjonaci wciąż odkrywają turystycznie ciekawe miejsca, oferują warsztaty pełne tajników kuchni łemkowskiej, koronki klockowej czy świata nietoperzy. Na pamiątkę do domu polecają się wyjątkowa bransoletka girlandka z Bobowej, mydło „Czarne złoto z Gorlic”, wieszak drewniany odzieżowy oraz niezapomniane karpatingowe opowieści i widoki.

Produkty regionalne