Targ Pietruszkowy powstał na krakowskim Podgórzu w czerwcu 2013 roku z inicjatywy Stowarzyszenia PODGORZE.PL, a od 2016 roku prowadzony jest przez Fundację "Targ Pietruszkowy".
Jest to miejsce bezpośredniej sprzedaży żywności prosto od lokalnych rolników z Małopolski. Kierujemy się trzema zasadami: lokalnie, naturalnie i bezpośrednio.
Lokalnie – rolnicy przyjeżdżają na targ z miejscowości oddalonych do 150 km od Krakowa. Dzięki temu zapewniamy świeżość i sezonowość produktów oraz wsparcie dla lokalnej społeczności.
Naturalnie – na targu wystawiają się gospodarstwa sprzedające produkty z certyfikatem ekologicznym, zrównoważonego rolnictwa. Bezpośrednio – na targu sprzedają producenci i rolnicy, którzy własnoręcznie hodują i przygotowują sprzedawane przez siebie produkty.
Omijając pośredników i skracając łańcuch dostaw, rolnik dostaje uczciwą cenę za swoją pracę, a bezpośrednia sprzedaż sprzyja nawiązywaniu relacji między producentem a klientem końcowym, buduje zaufanie i tworzy niepowtarzalną atmosferę.
Od 2018 roku Targ Pietruszkowy, jako jedyny w Polsce, należy do sieci targów Earth Market organizowanych pod patronatem Slow Food.