Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras

Surowiec, receptura, smak

ZPM Henryk Kołdras to firma, która od początku swego istnienia prężnie rozwija się, inwestując w szkolenia pracowników, jak i modernizację zaplecza technicznoprodukcyjnego. Pomimo upływu lat, od czasów rozpoczęcia działalności, nie zmienia się jedno – przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury z  lokalnego surowca, dzięki którym powstają smaczne, niepowtarzalne wędliny. 

Jakość i tradycja

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras produkuje wędliny w Proszówkach nieprzerwanie od 1990 roku.Boczki, balerony, szynki, a zwłaszcza Kiełbasa Wiejska z Proszówek wyróżniają się specyficznym smakiem i strukturą, poprzez zastosowanie wędzenia tradycyjnego na etapie obróbki cieplnej.

Należy również wspomnieć o pochodzeniu surowca, w większości dostarczanego z niedużych gospodarstw rolnych z terenu województwa małopolskiego. Potwierdzeniem wysokiej klasy wyrobów są liczne nagrody, m.in.: pięć produktów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi czy też produkty sygnowane znakiem „Jakość Tradycja”.

Poza wyrobem wysokiej jakości wędlin w zakładzie działa również ubój wieprzowo–wołowy oraz rozbiór tuszy. Sprzedaż odbywa się w oparciu o sklepy własne, w kanale tradycyjnym oraz coraz częściej w kanale nowoczesnym.

Wyroby mięsne