Zakwas Mąka Woda to mała rzemieślnicza piekarnia zlokalizowana przy ulicy Jana Pawła II 40 w Libertowie. Istnieje od 2014 roku. W piekarni produkujemy i sprzedajemy na miejscu tylko 6 rodzajów chleba: gryczano-jaglany, pszenno-żytni, żytni, z płaskurki, z orkiszu oraz z samopszy.
Wszystkie chleby są na zakwasie i bez dodatku drożdży. Produkujemy je z naturalnych składników pochodzących z małych lokalnych gospodarstw rolnych. Pieczemy według tradycyjnej metody korzystając z wieloletniego zakwasu żytniego - zakwas matkę zrobiłam 18 lat temu i regularnie przez cały ten czas w każdym chlebie jest jego cząstka.
Chleby rosną w naturalnej temperaturze zanim trafią do pieca. Ze względu na długi proces technologiczny (3 stopniowa fermentacja zajmująca 2 dni) nie jesteśmy w stanie wypiekać dużej ilości chlebów, dlatego produkcja jest ograniczona a każdy chleb wyjątkowo smakuje.
W piekarni zajmujemy się również pieczeniem naturalnych słodkości, zarówno tradycyjnych jak i nowoczesnych.